Friday 23 May 2014

Jak a proč?

Někteří už tento příběh (celý nebo jeho části) slyšeli, pro ty, které to zajímá, je tento příspěvek :)

Říká se, že člověku se každých 7 let mění chutě. Nevím, co je na tom pravdy, ale vysvětlovalo by to, co se mi děje. Začalo to na podzim 2013. Byla jsem nadšená do pečení chleba, milovala jsem farmářské mléčné výrobky a kvalitní uzeniny. Nejdřív mi přestaly chutnat ty uzeniny. Pak následovalo pšeničné pečivo. To ničemu nevadilo, přešla jsem na žitné. Ale za pár měsíců mi nechutnalo už ani to. A mléčné výrobky tu vlnu zakončily letos na jaře. Snad.

Byla jsem z toho samozřejmě nešťastná, protože se zásadním způsobem zúžil rozsah jídel, která jsem byla ochotná pozřít. Tedy tenkrát se mi to tak jevilo. Žertovala jsem, ze mi snad zbývá už jen ovoce a zelenina. Ty jsem do té doby dost flákala.

Pak přišla kamarádka s nějakou živou stravou a nadšeně se do ní vrhla. Já jsem se asi měsíc plácala v tom svém "nemám co jíst, protože mi nic nechutná" a pozorovala jsem ji. A pak mi došlo, že tohle může být ono. Že není pravda, že mi *nic* nezbývá - naopak je přede mnou pestrá paleta jídel, které jsem prostě jen doteď přes všechno to pečivo a uzeniny neznala.

Nejde jen o ovoce a zeleninu různé chuti a původu, patří sem i luštěniny, různá semínka, ať už mletá, klíčená, nebo pouze na pár hodin namočená, bylinky, nespočet druhů oříšků. Je toho tolik, že vlastně zpětně ani moc nechápu, co jsem vlastně doteď jedla :)

Někdy v dubnu 2014 jsem si řekla, že do toho prostě půjdu. Je jaro, příroda začíná ožívat, nabízet nám své plody, bude to super dobrodružství zkusit se až do podzimu živit převážně syrovou stravou. Ochutnám a zažiju něco nového a třeba dám základ svému novému jídelníčku, ujasním si, co ano a co ne, jaký poměr vařené a nevařené stravy mi vyhovuje. A kdo ví, jak to na ten podzim nakonec dopadne :) Jako skeptik a spíš rozumově založený člověk jsem na to vážně zvědavá.

Vitariánství má nějaká svá pravidla a přesvědčení, mám je "nastudované", sleduju dění v komunitě, ale nechávám si od toho všeho spíš odstup. Hledám zajímavé recepty, tipy a triky, prostě inspiraci. Popravdě jsem daleka toho nazývat se vitariánem nebo "raw foodistou", nepřipadám si, že bych do některé z těch škatulek zapadala. Vařená jídla mám ráda a klidně si něco lehčího párkrát týdně dám. Jediné, k čemu momentálně nemám vůbec chuť se vracet, je to pečivo a mléčné výrobky.

Tenhle blog zakládám jako svůj deník, uložiště užitečných informací a místo, kam ukládat tu hromadu nových podnětů, o které se chci podělit. A ne každého zajímají moje výkřiky na facebooku. Pro ty, koho zajímají, je tu tohle místo :)

No comments:

Post a Comment